PIAȚA UNIRII

Brașov. 2011

Beneficiar: Primăria municipiului Braşov
Colaboratori: Aqua Prociv Proiect
Suprafaţă: 6.600m²
Proiectare şi execuţie: 2008 – 2011
Documentaţii elaborate: toate fazele de proiectare

foto: Dacian Groza, planwerk

Piaţa Unirii se află în centrul cartierului istoric Schei şi este încadrată de imobile cu importanţă patrimonială. Biserica Sfîntul Nicolae, una dintre atracţiile turistice ale Braşovului, aflată în plan secund, are o prezenţă remarcabilă în spaţiul public. Iniţial pavată, piaţa a fost acoperită în anii 1990 cu asfalt şi transformată într-un nod de trafic şi parcaj.

Transformarea pieţei urmăreşte redarea rolului de centru public şi simbolic al cartierului.

Eficientizarea schemei de circulaţie, măsuri de încetinire a traficului auto, precum şi reorganizarea locurilor de parcare, a standurilor taxi şi a staţiei de autobuz au ca efect lărgirea suprafeţei pietonale multifuncţionale. Elemente punctuale – o fîntînă din granit, un arbore solitar, statuia – articulează în jurul lor spaţii publice cu caractere şi roluri diferite. Diferite tipuri de mobilier urban oferă locuitorilor zonei şi turiştilor locuri de odihnă şi întîlnire.

Perspectivele în direcţia bisericii, a clădirilor valoroase şi a versanţilor din jur sînt păstrate libere şi accentuate. Pentru restaurantele şi cafenelele aflate la parterul clădirilor sînt rezervate suprafeţe pentru terase. Căile de acces auto rezervate riveranilor şi vehiculelor de aprovizionare sînt integrate în pavajul pietonal. Caracterul formal al amenajării este unul voit reţinut. Principalul tip de pavare utilizat este cel tradiţional în Braşov: bazalt de provenienţă regională, dispus în arcuri de cerc.