PIAȚA AMZEI

București. 2007

Iniţiator: Primăria sectorului 1, Bucureşti
Tipul proiectului: Concurs de proiecte în două faze, locul 2 Colaboratori: Cristina Costea, Marius Moga
Suprafaţă: spaţii publice 20.000 m², hală comercială 5.250 m²
Proiectare: 2006/2007

Mărginită pe trei laturi de imobile de pînă la zece niveluri, Piaţa Amzei se numără printre cele mai clar conturate spaţii urbane din zona centrală a Bucureştiului. În centrul pieţei se află blocul edilitar – un edificiu public realizat în anii 1930, care combină un teatru şi un sediu administrativ. Starea pieţei la momentul concursului nu reflectă însă poziţia şi semnificaţia acestui loc: cea de a patra latură este blocată de construcţii improvizate, în timp ce spațiul public este ocupat în cea mai mare parte cu maşini.
Premisa concursului este intenţia orașului de construire a unui parcaj subteran, măsură care permite pietonalizarea întregii suprafeţe.

În propunere, construcţiile improvizate sînt înlocuite de o nouă hală comercială. Porticul acesteia oferă pieţei urbane o faţadă, o piaţă de flori şi, în acelaşi timp, un mediu prietenos pentru cumpărături, promenadă şi gastronomie. Atît volumul propus cît şi amenajările spaţiului public se subordonează contextului şi încearcă să consolideze atmosfera pieţei, dată de imobilele din anii 1930 şi 1960. Prin caracterul reţinut, dar lizibil, întreaga intervenţe se doreşte un pas firesc în evoluţia ansamblului.