STRADA MOLNAR PIUARIU

Cluj. 2020

Beneficiar: Primăria Municipiului Cluj
Suprafaţa: 4.000 mp
Proiectare 2018-2019
Colaboratori: NV Construct, DP Cons, EuROBB Energy, peisagist Maria Dudaș, Vexillum
Tipul de proiect: toate fazele de proiectare
Finanțare: fonduri europene
Premiul I la secțiunea Spațiu public – BETA Competition, Timișoara, 2020
Premiul I la secțiunea Spațiu public –  BATRA, Bienala de arhitectură Transilvania, 2021

Strada Molnar Piuariu se află în cel de-al doilea cartier ca densitate a locuirii din Cluj-Napoca și  cu cea mai redusă suprafață destinată recreerii raportată la numărul locuitorilor. Strada deservește strict accesul către riverani: un campus universitar, locuințe colective sau individuale și spații comerciale. Cu cei aproximativ 1700 de studenți, campusul produce o nevoie acută de spații publice cu serviciile și dotările aferente. Din cauza numărului mare de autoturisme parcate, a lipsei de organizare sau delimitare între suprafața carosabilă și trotuare, a deficitului de arbori și spații verzi, accesibilitatea și atractivitatea deplasării ca pieton erau un inconvenient major.

Proiectul a urmărit să ofere prioritate pietonilor și mijloacelor de transport nemotorizat. Calmarea traficului auto prin configurarea profilului stradal, restricționarea accesului, reorganizarea intersecțiilor și ridicarea lor la nivelul trotuarelor sunt principalele măsuri prevăzute, care sporesc semnificativ beneficiile sociale ale unei vecinătăți dinamice și complexe.

Cele două tronsoane ale străzii au caractere diferite. Tronsonul nordic se învecinează și deservește campusul universitar, adaptându-se nevoilor generate de acesta. Astfel, organizarea spațiului, amplasarea dotărilor și elementelor de vegetație, vin ca răspuns firesc la nevoile unui public tânăr și activ. Zona de acces în campus este voit lăsată liberă, pentru a crea oportunitatea organizării de evenimente.

Tronsonul sudic, datorită caracterului său rezidențial, necesită o abordare mai discretă. Deși intervențiile sunt minimale, prin reorganizarea trotuarelor, completarea aliniamentului de arbori, separarea suprafeței carosabile de cea pietonală prin elemente vegetale, amplasarea buzunarelor pentru odihnă și socializare, strada se transformă subit dintr-un coridor de deplasare pentru mașini, într-un loc de întâlnire, joacă și relaxare, esențial cartierelor de locuințe. Sînt integrate tehnologii noi – iluminatul LED, conexiuni wifi/USB sau stații de încărcare pentru vehicule electrice –  în efortul de a crește nivelul de sustenabilitate a infrastructurii publice.

Suprafața totală a proiectului: 4000mp Creșterea suprafeței pietonale: +124% Diminuarea suprafeței carosabile: -55% Creșterea suprafeței plantate: +151% Număr de arbori plantați: 48