RESTRUCTURARE ARGOS

Cluj. 2020

Beneficiar: Speedwell
Colaboratori: Ana Maria Cosma, Sandra Lucaci, DMA, Wincon, Progir, MRG Fatade, ADP Green Buiding
Suprafața desfășurată: 12.000 mp
Proiectare și execuție: 2016-2020
Faze: organizare urbanistică Record Park, PUZ + DTAC, PT, DE clădire de birouri și spații cu acces public
Premiul I la secțiunea Arhitectura dotărilor comunitare și de producție –  BATRA, Bienala de arhitectură Transilvania, 2021

Clădirea de birouri este parte a ansamblului Record Park, un rezultat al restructurării fostei fabrici de produse textile Argos. Ansamblul, situat pericentral, găzduiește un mixaj echilibrat de activități (locuire, birouri, servicii, gastronomie, sport), interconectate de spații exclusiv pietonale, cu caractere diferite. Un nou segment al Canalului Morii este deschis publicului, împreună cu două noi poduri pietonale. Reorganizarea arealului are ca premisă prezervarea și valorificarea unei clădiri de patrimoniu industrial, un fost depozit.

Configurația clădirii este determinată de poziția ei în context: vecinătatea Canalului Morii, a fostului depozit al fabricii de tutun (1895) și de noua rețea de legături și spații pietonale care traversează ansamblul în direcția principalelor străzi. 

Volumul participă, alături de clădiri mai vechi și mai noi, la definirea spațiilor din jur: o piațetă, o stradă pietonală, o grădină. Porticul din piațetă continuă pe latura sudică și însoțește noua promenadă de pe malul canalului, conducînd spre intrarea principală în clădire.

Cu excepția holului de intrare, întregul parter este dedicat serviciilor accesibile pietonal: comerț, o cafenea, un cabinet medical. Capătul estic, mai liniștit și cu un caracter verde, este rezervat unei grădinițe cu 24 de locuri, cu curte de joacă înverzită.

Garajul subteran este accesibil prin intermediul unui tunel din strada care delimitează ansamblul la nord.

Clădirea a obținut certificatul BREEAM excellent.

Notă: lucrarea prezentată a inclus planificarea reconversiei urbanistice a zonei (Masterplan-PUZ), proiectarea sediului de birouri și a amenajărilor spațiilor publice  / accesibile pentru public. Proiectarea intervențiilor asupra clădirii istorice, proiectarea imobilelor rezidențiale și de agrement, precum și proiectarea amenajărilor interioare nu au fost realizate de către planwerk arhitectură și urbanism.