PIAȚA AMZEI

București. 2007

Iniţiator: Primăria sectorului 1, Bucureşti
Tipul proiectului: Concurs de proiecte în două faze, locul 2 Colaboratori: Cristina Costea, Marius Moga
Suprafaţă: spaţii publice 20.000 m², hală comercială 5.250 m²
Proiectare: 2006/2007

Mărginită pe trei laturi de imobile de pînă la zece niveluri, Piaţa Amzei se numără printre cele mai clar conturate spaţii urbane din zona centrală a Bucureştiului. În centrul pieţei se află blocul edilitar – un edificiu public realizat în anii 1930 care combină un teatru şi un sediu al primăriei de sector. Starea pieţei la momentul concursului nu reflectă însă poziţia şi semnificaţia acestui loc: cea de a patra latură este blocată de construcţii improvizate, în timp ce suprafeţele libere sînt ocupate în cea mai mare parte cu maşini.
Punctul de plecare al concursului este intenţia de construire a unui parcaj subteran, măsură care permite pietonalizarea întregii suprafeţe. Construcţiile improvizate sînt înlocuite de o nouă hală comercială. Porticul acesteia oferă pieţei urbane o faţadă
reprezentativă, o piaţă de flori şi, în acelaşi timp, un cadru civilizat pentru cumpărături şi gastronomie. Suprafeţele publice pavate cu piatră naturală asigură unitatea ansamblului.
Atît volumul propus cît şi amenajările spaţiului public se subordonează contextului şi consolidează caracterul urban puternic al Pieţei Amzei, dat de imobilele din anii 1930 şi 1960. Prin caracterul reţinut al arhitecturii şi al amenajărilor întrega intervenţe se doreşte un pas firesc în evoluţia Pieţei Amzei.